Hobbiboltban informálódtam a napelemekről

Valamilyen hobbija szinte mindenkinek van: van, aki olvas, rajzol, kézműveskedik, sportol, ezerféle lehetőség van a szabadidő többé-kevésbé hasznos eltöltésére. Jómagam ékszerkészítéssel és egyéb kiegészítők készítésével foglalkozom, nagy örömömre és meglepetésemre egyaránt egyre nagyobb sikerrel; és ugyan sok mindent rendelek, természetesen igen gyakori vendég lettem a közeli hobbiboltban is, ahol hatalmas választékkal, nagy szaktudással rendelkeztek, az üzletvezető-eladó hölgy pedig kivételesen kedves volt, mindenkihez van egy-két jó szava, bármikor, bármiről el lehet vele beszélgetni. Egy ilyen, meglehetősen ráérős látogatásomkor esett meg, hogy a hideg idő miatt szóba került a fűtés: elmondtam, hogy egy jó barátom nem igazán szereti az instabil, bármikor változó, illetve változtatható árakat és megoldásokat, így a közeljövőben gondolkozik a fűtésrendszere valamilyen irányú felújításán, változtatásán, csak még a módját nem döntötte el teljesen. A téma itt részemről abba is maradhatott volna, de Kati, az üzletvezető habozás nélkül elmesélte, hogy a lányáéknak épp most volt egy nagyobb beruházásuk: napelem fűtéshez. Mivel pedig egy jó barátom kapcsán jött fel a téma, természetesen figyelni kezdtem, hátha megtudok valami hasznosat, ez pedig így is történt.

Kati elmondta, hogy lányáék több okból kifolyólag döntöttek így. Egyrészt, az elektromos fűtés az ő nagy házukra iszonyú drága, bár valóban praktikus; illetve abszolút nem tekinthető környezetbarát megoldásnak, lévén, hogy nem megújuló energiaforrásról beszélünk ebben a formájában. Napelemrendszer segítségével több módon is tudtak fűteni: egyrészt lehetőségük volt megcsináltatni a régóta áhított padló- és mennyezetfűtéseket, ahova kellett, oda szintén napelemes áramot használva tudtak beszerezni infrapaneleket, és, ha szükség volt rá, akkor akár elektromos konvektort is használhattak. Persze ahhoz, hogy a napelem rendszer a fűtéshez remekül működjön hosszú távon is, ahhoz megfelelő előzetes felmérések és a megfelelő kivitelező is kellett, így esett az ő választásuk a https://napelemrendszer.info/-ra, amit, mint kiderül, azóta sem bántak meg, pedig nem most kezdték el használni az általuk kiépített rendszert!

Hozzátette, hogy azért az sem volt mindegy, hogy milyen állapotban volt a ház: Kati lányáéké szerencsére remekül volt szigetelve, mert csupán néhány éve jutottak hozzá, akkor nagyon jutányos áron és újították fel, viszont megfelelő szigetelés nélkül felesleges napelemet fűtéshez beszereltetni. Elvégre, ha a ház vagy lakás huzatos, a nyílászárók túl régiek, akkor lehetetlen elérni a lehető legjobb hőszigeteltséget és az elérhető legmagasabb költség -, illetve áramhatékonyságot. Mindezeket az információkat már nemcsak fejben igyekeztem jegyzetelni, hanem gyorsan a telefonom jegyzeteibe is belefirkantottam, mert Kati figyelmességemet látva lelkesen még azokat a tényezőket is elsorolta, amelyeket figyelembe kell venni egy napelemes fűtésrendszer kialakításánál, a panelek felszerelésekor, no meg persze már az elején, a tervezési folyamat alatt – ilyenek voltak a ház tájolása, a tető dőlésszöge, az, hogy egyáltalán mekkora a befűtendő terület, mi lenne a pontos felhasználási cél… sejtettem én, hogy jó barátom nem egyszerű fába vágná a fejszéjét, mindenesetre továbbítottam a kapott információkat.

Ő később meghányta-vetette a dolgot és végül maga is a https://napelemrendszer.info/ által kiépített napelem rendszer mellett tette le a voksot egy árajánlatkérés és konzultáció után. Legjobb tudomásom és személyes tapasztalataim szerint nemcsak hogy elégedett volt, hanem kitörően örült a tökéletesen elvégzett munkának; a napelemes fűtés hatékonyságát én is megtapasztalhattam és azt is láthattam, milyen fontos a megfelelően kivitelezett munka, és hogy mennyi mindent kell figyelembe venni a szakemberek megválasztásakor is.

napelem fűtéshez