Hobbi szerelő vagyok, de a profikhoz nem érhetek fel

Mostanában elkezdtem egy új hobbit. Igazi ezermester lettem, próbálok mindent a saját két kezemmel megépíteni és megjavítani. Szerintem ez a leghasznosabb dolog, amit valaki a szabadidejében csinálhat, mert így a saját háza tájékán mindenfélével boldogul anélkül, hogy szakembert kéne hívnia, ráadásul ezzel másoknak is szívességet tud tenni. Vegyük például a keresztapámat, aki hobbiból kőműveskedik, és a mi otthonunkat is segített annak idején felépíteni. Ő inspirált engem is arra, hogy ilyesfajta tevékenységekbe kezdjek.

Bár nincs különösebb tehetségem ahhoz, hogy megjavítsak dolgokat, de azért próbálkozni mindig lehet – gondoltam én. A YouTube videók sokat segítettek nekem a különféle trükkök és titkok elsajátításában, így (szerintem) joggal érezhettem úgy, hogy egyedül is képes leszek bekötni a helyére az új mosogatót. Ennél nagyobbat persze nem is tévedhettem volna.

Pár nappal a munkálataim után észleltük a bajt: a csaptelep szivárgott, csöpögött. Miután egy kis extra csavarozás sem oldott meg semmit, kénytelem voltam belátni, hogy ide szakszerű segítség kell. A vízszerelés net oldalon talált telefonszámot hívtam fel, mert ők azok, akik SOS helyzetekben is rögtön ki tudnak jönni. Ez pedig azért eléggé sürgős volt, hiszen ilyenkor a bútorokban tett károkkal is számolni kell. A keresztapámtól hallottam, hogy amikor a segítség nem várhat, akkor ezeket a szakembereket kell hívni, legalábbis Budapesten és a megyén belül.

Tárcsáztam is őket, és kértem, hogy a lehető leggyorsabban jöjjenek ki, ha tudnak, mert valószínűleg nagyobb kárt csináltam a szerelési munkálataimmal, mint gondoltam. Ha hamarabb elolvastam volna a vízszerelés net bejegyzéseit, akkor tudhattam volna, hogy egyáltalán nem jó ötlet saját magamtól hozzálátni a munkához. Olyat is olvastam, hogy ha rosszul van bekötve a mosogató, akkor jelentős károk keletkezhetnek – főként akkor, ha huzamosabb ideig figyelmen kívül hagyjuk a problémát. Ekkor az anyagi károkon kívül olyan következményekkel is kell számolni, mint a penészedés, ezt pedig egyáltalán nem akartam megvárni.

A vízszerelés net szakemberei velem ellentétben legalább 30 év tapasztalattal rendelkeznek mindenféle szerelési munkálatban, és ők bizony nem az internetes videókból tanulták ki a szakmát. Az általuk használt szerszámok is profibbak voltak annál, mint amiket én a fészerben tartok a kis ezermester projektjeimhez. Azt hiszem, hogy egy életre megtanultam a leckét: mostantól a komolyabb feladatokhoz (és az egyszerűnek tűnőkhöz is) inkább ennek a cégnek az embereit fogom kihívni. Nem vállalkozok semmilyen vízszerelési, csatornázási, dugulás-elhárítási feladatra, mert tudom, hogy ők sokkal jobb munkát fognak végezni nálam. Végtére is nem sokat spórolok azzal, ha saját magamnak próbálom megjavítani a dolgokat, és utána az okozott anyagi kár a duplája lesz annak, ami a kiszállási és javítási díj eredetileg lett volna.

Ők ráadásul garanciát is vállalnak a munkálataikra, velem ellentétben. Ha pedig egy barátomnak szívességből megjavítok valamit, és még számlát se tudok róla kiállítani, azzal az adott barátnak inkább csak ártok, mint használok.

Jobb lesz tehát, ha inkább az egyszerű barkácsolásnál maradok, a javításokhoz pedig profik segítségét veszem igénybe. Ezt tanácsolom nektek is!