Az alkoholizmus nem éppen a legjobb hobbi, de van kiút

Ha az ember rendelkezik valamilyen hobbival, az nagyon jó dolog! Rengeteg szabadidős tevékenység közül választhatunk szerencsére, a lehetőségek száma majdhogynem végtelen. Sokan vannak, akik sportolnak, mások olvasnak, írnak, vagy éppen gyűjtenek valamit. A zenét és a művészetet is sokan választják, hiszen ezek a kreatív tevékenységek kifejezetten jó kikapcsolódást nyújtanak a művelőiknek. Ám sajnos vannak ennél jóval károsabb “hobbik” is, melyek legfeljebb iróniával nevezhetők annak, ám mégis vannak, akik gyakorlatilag tényleg akként űzik. Az alkoholizmus sajnálatos módon idehaza tömegek életét érinti és befolyásolja, hiszen egy 9,5 milliós országban 2 millió italfüggő kicsit sem vicces. Sajnos világszinten is elég rosszul állunk, ami a statisztikákat illeti, és ha csak feleennyi lenne, az is tragikusnak számítana. De valóban ennyire nehéz az alkoholizmus leszokás, vagy csak nem a megfelelő módszereket alkalmazzák az ezzel foglalkozó egészségügyi intézményekben? A választ a felepulok.hu oldalán is megtalálhatjuk!

Rengeteget számít, hogy hogyan közelítjük meg az alkoholfüggőség problémáját. Mivel ez tulajdonképpen népbetegség, így a legtöbbünk ismer legalább egyvalakit, aki küzd vele. De nem ritka, hogy a családban “öröklődik” ez a nem túl szép hagyomány, és rengetegszer lesz a dolognak tragédia a vége. Ráadásul az átlagember vajmi keveset tud róla, nem éri a miértjét, a mechanizmusát, és sokszor csak ócsárolás, piszkálás, passzív-agresszív hozzáállás jut ki az alkoholisták osztályrészéül. Pont azoktól, akiknek támogatnia kellene őket. Így valahol érthető, hogy keveseknek sikerül önerőből az alkoholizmus leszokás, és a dolog az idő előrehaladtával csak egyre súlyosbodik. És a klasszikus alapokon működő elvonók sem mindig tudnak segíteni (sőt, néha még rontanak is a helyzeten). Ahol bezártsággal és gyógyszerrel próbálják az alkoholistákat kezelni, annak néha legfeljebb annyi eredménye van, hogy az illető az italról (vagy éppen mellé) átszokik a nyugtatókra. Ami sikernek a legkevésbé sem mondható.

Ezzel szemben ott vannak az olyan intézmények, mint például a Felépülők családi rehabilitációs intézete, mely egy addiktológiai magánklinika, és ahol nem kevesebb, mint 70-75% az esélye annak, hogy a nem túl súlyos állapotban lévő alkoholisták a felépülés útjára lépnek. Az ő segítségükkel máris könnyebb az alkoholizmus leszokás, hiszen a tényleges, bentlakásos időszak mindössze 28 nap. Nem kell fél évre kivonulni a köztudatból, nincs szükség nyugtatókra és más szerekre, egyszerűen pszicho-edukációs módszerekkel, terápiával igyekeznek felismertetni a hozzájuk fordulókkal, hogy nem jó az út, amin járnak. Ebben egyrészt szakemberek, másrészt már felépült, egykori alkoholisták közreműködése ad segítséget. A kis csoportokban történő foglalkozások kifejezetten hatásosak, mivel jobban lehetséges így az egyénekre fókuszálni. És a szűk hónap elteltével lényegesen kisebb az esélye annak, hogy valaki ismét a pohárhoz nyúl.

Persze sajnos a felepulok.hu szakértő csapata sem mindenható, a nagyon súlyos, gyógyíthatatlan eseteket ők sem vállalják. De éppen ennek a feltérképezésére való az előzetes konzultáció és állapotfelmérés, melynek során a jelentkezőt megvizsgálják, felderítik, mennyire sürgető a helyzet. Ha valaki még felépülhet, és a szándék is megvan benne a dologra, akkor nekik szokták javasolni a 28 napos programban való részvételt. Ez, valljuk be, nem olcsó dolog, de ha a tét az alkoholizmus leszokás, akkor voltaképpen semmi sem lehet drága. És ebben benne van a szállás, a foglalkozások, a teljes ellátás, és a kezelést követő utógondozás is. Ráadásul a családtagok, hozzátartozók sincsenek a dologból kirekesztve, velük is ugyanúgy foglalkoznak, csak éppen másként. Szóval érdemes felkeresni a felepulok.hu oldalt, és alaposabban utánaolvasni a dolgoknak, hiszen ha akár Te is megadhatod valakinek a felépülésben a kezdőlökést, miért ne tennéd?